Vilken mat passar syrah till?


Syrah, eller Shiraz-viner som de också kallas, ses som ett av världens mest matvänligaste vinerna. Vinexperterna anser att detta främst beror på att vinet bjuder på en rejäl kraftfullhet o

Braised Duck Leg with red wine on the table

 

ch finess. Shiraz-vinerna passar väldigt bra till många olika maträtter. Bland annat passar vinerna utmärkt till nötkött, vilt samt skaldjursrätter. Syrah-vinerna ska helst inte serveras till någon blek fläskfilé utan det ska vara ett rejält oxkött, vilt eller lamm tillsammans med mörka såser som ger det rätta sällskapet till vinet. Flankstek föreslås som ett passande kött att grilla och njutas av tillsammans med ett glas syrah-vin.

Till mat med kraftiga samt fylliga smaker passar röda viner av syrah och shiraz väldigt bra. Exempel på sådan mat är viltfågel, anka, kött, lagrad ost med mera. Man ska dock inte servera röda viner till heta maträtter. Kombinerar man köttet och vinet med till exempel rostade rotfrukter, örter, lök samt vitlök och en krämig rödvinssås blir det en härlig fröjd för smaklökarna när alla dessa härliga smaker samlas i munnen. Är man osäker på vad man kan servera för mat till syrah-vinerna finns det flera bra hemsidor på nätet som ger goda råd och tips kring just detta. Viktigt är att en smak inte tar över någon annan smak utan att man finner balansen.